Žuta mrlja

Žuta mrlja

Žuta mrlja ili makula predstavlja centralni deo mrežnjače u ljudskom oku. Nalazi se u neposrednoj blizini optičkog nerva i predstavlja visoko osetljivi deo mrežnjače zadužen za postizanje jasnog centralnog vida. Osnovna funkcija makule je obavljanje centralnog vida i razlikovanje detalja a u literaturi se često pominje pod nazivom optički disk. Centralni deo makule je fovea.Žuta mrlja je dobila naziv prema visokoj pigmentaciji, ovalnog je oblika i pokriva predeo u širem centru mrežnjače. Razlog postojanosti žute boje u ovom delu oka je upijanje plave i ultravioletne svetlosti koja ulazi u oko. Zeoksantin i lutein koji se unose ishranom daju žutu boji makuli. Prečnik makule isnosi oko 5mm. Pravilna struktura makule obezbeđuje visoku oštrinu vida.

Žuta mrlja nam omogućava da detaljno vidimo i obavljamo zadatke koji zahtevaju precizan vid, kao što je čitanje. Sastav makule čine gusto raspoređene vidne ćelije. Starost je proces koji često ima za posledicu deformaciju žute mrlje. U tom slučaju se deformiše i centralni vid, slike postaju iskrivljene, nejasne i mutne i svakodnevne aktivnosti su otežane.

U sastavu žute mrlje su rasute mnogobrojne ćelije koje upijaju svetlosne zrake i prenose ih putem elemenata nervnog sistema. Razlikovanje boja, opažanje detalja i likova, aktivnosti čitanja i pisanja, sve su to procesi koje nam ovaj centralni deo mrežnjače omogućava.