Sočivo

socivo

Očno sočivo je deo oka koji ima funkciju prelamanja svetla i podešavanja prelamanje slike tako da ona padne direktno na mrežnjaču.

Sočivo je deo oka koji nam omogućava da promenimo fokus u odnosu na različite distance, npr. kada promenimo fokus sa televizijskog ekrana na kraju dnevne sobe na novine u rukama. Sočivo je pričvršćeno za gomilu niti koji se zovu zonula niti.Zonula niti su spojene na cirkularni mišić. Možemo da uporedimo njihov spoj sa točkom bicikla, gde je sočivo centar, niti su zice, a cirkularni mišić je felna. Kada želimo da fokusiramo objekat koji se nalazi blizu nas, cirkularni mišić se stegne. Ovako se zonula niti opuštaju, dopuštajući sočivu da se prilagodi. Kako osoba postaje starija, fleksibilnost sočiva se smanjuje.

Poremećaji sočiva

Starenjem se gubi elastičnost opne sočiva, pa se ono sve teže ispupčuje. Ta pojava se zove presbiopija. Većina osoba preko 45 godina, a neke i ranije, moraju naočarima dodatno popravljati prelomnu moć sočiva (naočare za čitanje).

Takođe procesom starenja, a nekad i kod nekih opštih bolesti organizma, nastaje zamućenje očnog sočiva, koje se zove očna mrena ili katarakta. Katarakta se danas uspešno leči odstranjivanjem sočiva (osim kapsule). Na mesto odstranjenog zamućenog sočiva se stavlja veštačko sočivo, izrađeno od specijalne plastike.