Operacijom do mladalačkog vida

Svaka druga osoba posle 65. godine oboli od katarakte, koja se danas uspešno leči ultrazvučnim zahvatom. Svako zamućenje sočiva nazivamo mrenom, odnosno kataraktom, ali svaka mrena nije ista za operaciju.

Piše: Dr sci. Nadežda Bilić, spec. oftalmolog

Operacijom do mladalačkog vida

Katarakta ili siva mrena je zamućenje očnog sočiva koje najčešće nastaje kao posledica starenja, ali može nastati i kao posledica sistemskih bolesti organizma kao, na primer, šećerne bolesti. Trauma, uzimanje određenih lekova (kortikosteroida), zračenja (rendgensko ili ultraljubičasto) takođe mogu da budu uzrok pojave katarakte. Ali, siva mrena može biti i nasledna, u tom slučaju govorimo o kongenitalnoj katarakti.Prema statistikama, katarakta je prisutna kod 50 odsto osoba starosti između 65. i 74. godine i kod 70 posto starijih od 75 godina. Mehanizam nastanka katarakte nije još potpuno jasan, ali poznato je da dolazi do nakupljanja proteina sočiva što smanjuje njenu prozirnost pa se javljaju smetnje: oslabljen vid, vid kao kroz maglu, otežano gledanje na suncu zbog raspršivanja (disperzije) zraka svetlosti kroz zamućeno očno sočivo. Dijagnoza se postavlja oftalmološkim pregledom kojim se proverava oštrinavida i očni pritisak, a obavezno se uključuje i pregled biomikroskopom kroz proširenu zenicu i pregled očnog dna oftalmoskopom.

Detaljni pregled oka i vida 

Pregled koji se obavlja pre zahvata počinje anamnezom koja pokazuje koliko je pacijent trenutno subjektivno zadovoljan svojim vidom. Zatim se pregledaju spoljašnji delovi oka (i obrve) i prednji segment oka (konjuktiva, rožnjača, prednja očna komora, dužica, sočivo i prednji deo staklastog tela). Posle toga

meri se očni pritisak. Pre operacije vrlo je važno ustanoviti da li pacijent ima glaukomske promene. U slučaju glaucoma i mrene može se primeniti kombinovana operacija glaukoma i sive mrene u jednom zahvatu.

Posle širenja zenice kapljicama midrijatika pregleda se sočivo. Svako zamućenje sočiva nazivamo mrenom, odnosno kataraktom, ali nije svaka mrena za operaciju. Ako se čeka dugo da mrena sazri, često sočivo bude toliko tvrdo da prilikom operacije moraju da se upotrebe jače energije ultrazvuka za usitnjavanje sočiva koje pak mogu štetno da deluju na osetljive ćelije endotela (unutrašnjeg sloja) rožnjače. Zbog toga je važno mrenu operisati dok još nije pretvrda, jer je tada operacija jednostavnija i brža, a postoperativni

rezultati znatno bolji. Pri pregledu očnog dna analizira se očni živac i područje žute mrlje, a posebna pažnja posvećuje se pregledu očne periferije koja se izvodi indirektnom oftalmoskopijom. Na očnoj periferiji katkad se mogu naći degenerativne promene mrežnjače koje mogu da dovedu do njenog pucanja i nastanka ablacije. Zbog toga svakom pacijentu, a posebno onima koji imaju veću kratkovidnost kod kojih su takve degenerativne promene znatno češće, treba detaljno pregledati očnu periferiju. Ako se nađu promene, one mogu preventivno da se zaštite laserskim tretmanom i osiguraju oko od posledica eventualnog odlepljenja mrežnjače. Sama operacija sive mrene može da bude provokativni faktor kod onih koji imaju takve degenarativne

promene. Da bi se tačno odredila jačina veštačkog sočiva koje će se ugraditi prilikom operacije sive mrene, potrebno je uraditi ultrazvučno merenje dužine očne jabučice i pomoću posebnog softvera izračunati jačinu sočiva. Prilikom određivanja sočiva, zavisno od želje i potrebe pacijenta, može se postoperativno postići željena dioptrija, tako da operacija mrene nije samo operacija uklanjanja zamućenog sočiva već je i prava refrakcijska operacija kojom se može skinuti dioptrija, posebno kod vrlo visoke kratkovidosti.

Oko se i ultrazvučno pregleda, posebno kod pacijenata kod kojih, zbog zamućenosti sočiva, ne može u celini da se vidi očna pozadina.

Tok operacije

Ne postoje lekovi koji sprečavaju ili usporavaju nastajanje katarakte, jedini način lečenja je operacija, tj. uklanjanje sočiva. Operacija se može izvesti klasičnom metodom, kod koje se čeka da mrena sazri, odnosno da se sočivo stvrdne. Prilikom operacije radi se veliki rez na ivici rožnjače kroz koji se istisne zamućeno sočivo, a na njegovo mesto ugradi veštačko sočivo.

Danas se, međutim, najviše primenjuje ultrazvučni metod operacije sive mrene. Prednosti ultrazvučnog nad klasičnim metodom su brojne. Zahvat se izvodi ambulantno uz lokalnu anesteziju.

Ne treba čekati da mrena sazri kao kod klasične metode, što katkad može potrajati i nekoliko godina. Najbolje je mrenu ukloniti u začetku jer je sočivo tada mekše, zahvat traje kraće i manje su mogućnosti komplikacija. Pacijentu se vrlo brzo vraća izgubljen kvalitet života i vida. Operiše se uvek jedno oko, a posle petnaest dana, kad se operisano oko sasvim oporavi, može se operisati i drugo oko. I kod klasične i kod ultrazvučne operacije pacijentu se ugrađuje intraokularno sočivo, kojim se zamenjuje zamućeno očno sočivo. Takvo sočivo je trajno i omogućuje dobar vid pacijenta do kraja života. Različite bolesti oka koje su već prisutne ili će se eventualno naknadno javiti, poput glaukoma (povišeni očni pritisak) ili degeneracije žute mrlje, mogu delom

smanjiti oštrinu vida. Kod ultrazvučne operacije rez na ivici rožnjače veliki je 2 do 2,5 mm.

Sočivo se nežno mrvi ultrazvukom i istovremeno uklanja. Posle operacije rez na rožnjači ne mora da se ušiva već sam zarasta. Ovakva operacija manja je trauma za oko, zamućeno sočivo se kvalitetnije uklanja, nema postoperativnog astigmatizma, manja je verovatnoća infekcije I drugih komplikacija pa je oporavak pacijenta

i povratak svakodnevnim aktivnostima brži. Pri ultrazvučnoj operaciji ugrađuju se moderna savitljiva sočiva, izrađena od novih materijala koji manje iritira- ju kapsulu prirodnog sočiva na koju se naslanjaju u oku. Moguće je da imaju i ugrađenu UV zaštitu. Multifokalna sočiva još nemaju rutinsku primenu jer tehnologija izrade takvih sočiva zasad nije zadovoljavajuća i ne može nadoknaditi akomodaciju koju inače ima zdravo očno sočivo. U nekim slučajevima kod vrlo tvrde, uznapredovale katarakte koja se ne može usitniti ultrazvukom, potrebno je uraditi klasičnu operaciju ekstrakapsularnom ekstrakcijom.

Brz oporavak i oštar vid

Operacija sive mrene doživljava brze i dramatične promene, s ciljem boljeg vida i bržeg oporavka pacijenta. Ne tako davno operacija sive mrene uslovljavala je brojne laboratorijske i kliničke preoperativne analize, višednevni boravak u bolnici i duži oporavak pacijenta kod kuće. Sočiva koja se danas ugrađuju u oko takođe se bitno razlikuju od pređašnjih. Nova sočiva su savitljiva pa se uz pomoć specijalnog ubrizgivača ugrađuju u oko I zamenjuju zamućeno sočivo, koje se odstranjuje. Ugradnja ovakvog sočiva ima brojne prednosti, jer je prilikom ugradnje manja mogućnost oštećenja endotela rožnjače – unutrašnjeg sloja rožnjače odgovornog za njenu prozirnost. Kako je rožnjača optički medijum, to je vrlo važno, jer se zamućenjem rožnjače, a to se događa ako je hirurg manje vešt i manje iskusan, gubi funkcija vida. Danas je moguće ugraditi sočiva za vid na daljinu, srednju udaljenost i čitanje, a ubrzo će se ugrađivati i tzv. Akomodativna veštačka sočiva koja oponašaju funkciju našeg prirodnog sočiva, koje menja svoju zakrivljenost zavisno od toga da li gledamo na blizinu ili daljinu. Posle operacije oko se ne zatvara tupferom ili zavojem, nema potrebe za ležanjem čak ni na dan operacije, a operisano oko već sutra izgleda kao da na njemu ništa nije rađeno. Oštrina vida stabilizuje se tokom nekoliko dana, a pacijent se vraća svom uobičajenom načinu života.

Pročitajte opširnije na: B92

, , ,