Oftalmologija

oftalmologija

Šta je Oftalmologija?

Oftalmologija je grana medicine koja se bavi anatomijom, funkcijom i bolestima oka. Reč oftalmologija potiče od grčke reči “ophthalmos” koja znači “oko”. Shodno tome reč “oftalmologija” znači ” nauka o očima “. Kao disciplina ona se odnosi na oči ljudi ali i oči životinja takođe, jer su razlike iz ljudske prakse iznenađujuće male i uglavnom se odnose na razlike u anatomiji i rasprostranjenosti, a ne na razlike u patološkim procesima.

Oftalmologija je grana medicine koja se bavi anatomijom, fiziologijom, bolestima i povredama oka. Osoba koja je stručna da se bavi ovom naukom je očni lekar oftalmolog. To je specijalista medicinske i hirurške nege i zbrinjavanja očnih problema. Iz razloga što oftalmolog obavlja i operacije na očima, on je istovremeno i hirurški i medicinski stručnjak.

Ova oblast obuhvata teorijska, praktična i istraživačka znanja i rad. Očni lekari su specijalno obučeni da pruže pun spektar zaštite očiju, od propisivanja naočara i kontaktnih sočiva do izvođenja složenih i delikatnih operacija oka. Mnogi oftalmolozi su takođe uključeni u naučno istraživanje uzroraka i lekova za bolesti oka.

Stručni oftalmološki tim obuhvata doktora i medicinske sestre. Očni lekari su suštinski deo tima koji se bavi brigom i zaštitom očiju. Dobro se raspitajte prilikom odabira pravog oftalmologa.

Oftalmolog završava šest godina medicinskog fakulteta nakon čega pohađa specijalizaciju iz oftalmologije u trajanju od dve godine. Tokom specijalizacije dobija posebnu obuku u svim aspektima nege oka, uključujući prevenciju, dijagnozu i medicinsko i hirurško lečenje očnih stanja i oboljenja .Često očni lekari nakon specijalizacije se dodatno usavršava pohađanjem subspecijalizacije u trajanju jedne do dve godine. Postoji više različitih podoblasti u oftalmologiju za koje oftalmolog može nakon specijalizacije može subspecijalizaciju.

Subspecijalnosti u oftalmologiji su: rožnjača, glaukom, neuro-oftalmologija, oftalmološka patologija, oftalmološka plastična hirurgija, pedijatrijska oftalmologija i vitreoretinalne bolesti.

  • Rožnjača i spoljne bolesti: Ova subspecijalnost uključuje dijagnozu i upravljanje bolestima rožnjače, očnog kapka, konjuktive, uključujući distrofiju rožnjače, mikrobiološke infekcije, konjuktivne i tumore rožnjače, zapaljenske procese i manifestacije sistemskih bolesti prednjeg oka. Subspecijalizacija u ovoj oblasti često uključuje transplataciju rožnjače i refraktivnu hirurgiju.
  • Glaukom: Ova subspecijalnost uključuje lečenje glaukoma i drugih poremećaja koji mogu izazvati oštećenje optičkog nerva povećanjem očnog pritiska. Ova oblast uključuje medicinsko i hirurško lečenje dece i odraslih pacijenata.
  • Neuro-oftalmologija: Uključuje odnos između neuroloških i oftalmoloških oboljenja. Neurološka oftalmologija se takođe bavi lokalnom patologijo, utiče na očni živac i vidne puteve.
  • Oftalmološka patologija obuhvata dve oblasti, oftalmologiju i patologiju, obično tim redosledom. Oftalmološki patolog se bavi ovom oblasti zbog jedinstvene kombinacije veština uključenih u ovoj subspecijalizaciji. Retko se opšti patolog bavi ovom oblasti.
  • Oftalmološka plastična hirurgija: Ova oblast predstavlja specijalitet oftamologije. Ona kombinuje orbitalnu i periokularnu operaciju sa plastičnom hirurgijom lica i uključuje kliničku praksu estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije lica, orbite, kapka i lakrimalnog sistema.
  • Pedijatrijska oftalmologija: Većina pedijatrijske oftalmološke prakse podrazumeva medicinsko i hirurško upravljanje strabizmom, ambliopijom, genetskim i razvojnim anomalijama i širok spektar inflamatornih, traumatičnih i neoplastičnih uslova nastalih u prve dve decenije života. Ova subspecijalnost takođe se bavi manifestacija pojedinih sistemskih poremećaja oka.
  • Vitreoretinalne bolesti: Ova subspecijalnost podrazumeva i medicinski i hirurški tretman mrežnjače i vitreoretinalnih bolesti.