Oči su ogledalo zdravlja

Romantici tvrde da su oči ogledalo duše, a lekari da otkrivaju zdravstveno stanje. Tako oftalmolozi na mrežnjači oka mogu pronaći i dijagnostikovati širok spektar bolesti, od dijabetesa, bolesti jetre do kardiovaskularnih bolesti.

oci su ogledalo zdravlja

Zdravlje očiju, osim redovnih pregleda, čuva i uravnotežena ishrana. Istraživanja pokazuju da hrana bogata karotenoidima smanjuje rizik od bolesti očiju koji nosi starenje. Namirnice bogate antioksidansima poput spanaća, zelja i kelja takođe čuvaju vid.Hrana bogata luteinom i zaeksantinom, poznatim kao “vitamini za oči”, smanjuje rizik od katarakte ili mrene na očima. Nalaze su u brokoliju, kukuruzu, grašku, repi i tikvicama.
Najbolji lek za umorne oči su borovnice, dok kajsije, bogate betakarotenom i likopenom, mogu pomoći i u lečenju nekih očnih bolesti.
Predstavljamo vam nekoliko signala koje vam možda vaše oči šalju.

Nepravilne zenice

Zenice su inače simetrične, jednake veličine i reaguju na isti način u kontaktu sa suncem. U slučaju da je jedna zenica veća ili manja od druge, to može ukazivati na medicinski problem. Stručnjaci tvrde da ljudi s različitim zenicama imaju veći rizik od moždanog udara, tumora na mozgu ili aneurizme.

Suve oči osetljive na svetlost

Ako su vaše oči uvek suve i osetljive na svetlost, to može biti znak hroničnog poremećaja imunog sistema, odnosno takozvanog Sjorgen sindroma, koji narušava funkcionisanje žlezda u očima i ustima. Ovaj sindrom najčešće pogađa žene u 40-tim s autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa i lupusa. Osim toga, suve oči česte su i kod žena u 50-tim zbog hormonalnih promena.

Zamagljene oči

Zamućeni vid i zamagljenu mrežnjaču uzrokuje magljenje sočiva unutar oka, a problem se može rešiti jednostavnom operacijom. Ova bolest je karakteristična za starije ljude, dok je kod mlađih najčešće nuspojava dijabetesa, tumora i lekova.

Svrab

Oči i područje oko očiju je izrazito osetljivo, naročito na infekcije i alergije. Svrab očiju najčešće je posledica alergija na prašinu, dlaku kućnih ljubimaca, ali i čestica iz vazduha. Ako su vam oči natečene, to može biti znak hroničnog nedostatka sna. Tokom spavanja, prirodna tečnost cirkuliše telom, ali nedostatak sna uzrokuje zadržavanje u području oko očiju, zbog čega su natečene i crvene.

Opširnije na B92

, ,