Naočare za sunce štite vid

naočare za sunce štite vid

UV index razvijen od strane Agencije za zaštitu okoline (EPA) i Nacionalne meteorološke službe (NWS) je doprineo tome da mnogi postanu više svesni opasnosti od opekotina od sunca i raka kože od sunčevog ultraljubičastog (UV) zračenja.

Ali, da li znate koliko UV zraci i druge radijacije od sunca mogu biti štetne za Vaš vid?

Duže izlaganje sunčevim UV zracima povezano je sa očnim oštećenjima kao što su katarakta, makularna degeneracija, photokeratitis-oštećenje rožnjače koje izaziva zamućen vid i osetljivost na svetlost…I novo istraživanje sugeriše da sunčevo visokoenergetsko (HEV) vidljivo zračenje-poznato kao „plavo svetlo“-može povećati rizik od makularne degeneracije. Osobe sa niskim nivoom vitamina C i drugih antioksidanasa u krvnoj plazmi posebno su u opasnosti od oštećenja mrežnjače od strane HEV zračenja.

Da biste zaštitili svoje oči od solarne radijacije, treba da nosite naočare koje 100% UV zraka i absorbuju većinu HEV zraka.

Okviri naočara za sunce po meri koji štite i periferni vid pružaju najbolju zaštitu, jer ograničavaju koliko zalutalih sunčevih zraka može dopreti do vaših očiju ispod i iznad okvira. U zavisnosti od toga koliko vremena provodite napolju, možete probati i sportske naočare za sunce.

Količina zaštite od UV zračenja koje pružaju naočare nije vezana za boju i tamnoću stakla. Svetla stakla mogu obezbediti istu zaštitu od UV zračenja kao i tamna stakla. Važno je samo da imaju 100% zaštitu. Optičarska radnja u kojoj kupujete naočare poseduje informaciju da li naočare koje kupite pružaju zaštitu od UV zračenja. Ali je, pak, za zaštitu od HEV zračenja boja važna. Važno je nositi stakla u onim bojama koje blokiraju značajnu količinu plave svetlosti: bronzane, bakarne ili crvenkasto-braon boje.

Stručnjaci takođe upozoravaju na nošenje naočara za sunce bez zaštite od UV zračenja. Takve naočare više štete očima, nego što im pomažu. Pored toga što nemaju zaštitu, njihova zatamljena stakla čine da nam se zenice rašire i na taj način omogućavaju štetnim zracima da prodru još dublje u oko.

Rizik od oštećenja naših očiju i kože od sunčevog UV zračenja je kumulativan, što znači da opasnost nastavlja sve više da raste kako provodimo sve više vremena na suncu tokom života. Posebno je važno zaštititi decu, jer ona generalno provode više vremena igrajući se napolju, na suncu. Stručnjaci navode da upravo zbog ovoga polovina zračenja kojoj je osoba izložena za ceo život dogodi se do osamnaeste godine života.

Stoga, postarajte se da vid Vašeg deteta bude zaštićen kvalitetnim naočarima za sunce.