Lasik može biti sigurniji od kontaktnih sočiva

Pre sedam godina, široko rasprostranjeno verovanje da je nošenje kontaktnih sočiva sigurnije od laserskog skidanja dioptrije se osporava. Vodeći oftalmolozi dokazuju da kod korisnika kontaktnih sočiva postoji više šanse da se razviju komplikacije koje dovode do gubitka vida tokom vremena nego kod osoba koje skinu dioptriju laserskim putem. Tada su sprovedena istraživanja i zaključeno je da se pri svakodnevnom nošenju kontaktnih lsočiva preko 30 godina javlja neki vid infekcije oka u 1% slučajeva, a u 0,05% slučajeva se javlja gubitak vida.

lasik moze biti sigurniji od kontaktnih sociva

Istraživači su izračunali da se značajan gubitak vida usled LASIK operacije javlja u 0,01% slučajeva. Tada su rezultate svog istraživanja javno objavili uz obrazloženje da ne treba samo pretpostaviti da su kontaktna sočiva sigurnija.
To je bilo tačno u jednom trenutku, ali za prosečnog čoveka to sigurno nije više slučaj. Dokazano je da LASIK može biti sigurniji nego kontaktna sočiva.
Dakle, ukoliko nosite kontaktna sočiva savet je da dobro razmislite šta je najbolje za vaš vid u budućnosti. Danas se milion ljudi širom sveta podvrgava laserskoj korekciji vida.Opširnije na Savjetnica.com

, ,