Laserska korekcija dioptrije kod dece

U kojim situacijama je potrebno primeniti lasersku operaciju vida u ranom uzrastu?

Laserska korekcija dioptrije kod dece

“Najbolje je da se uradi već na rođenju, oftalmoskopom, kako bi se otkrile eventualne promene, odnosno anatomske i strukturne anomalije oka. Ukoliko se tada ne uoče nikakvi problemi, redovna kontrola treba da se obavi nakon druge godine života, kada pratimo razvoj vida. Tada mogu da se uoče promene u funkciji, odnosno opasnost od slabovidosti, i da se preduzme adekvatno lečenje”, kaže za portal “Yumama” doktorka Marina Dragović.Period intenzivnog vida je od druge do sedme godine života. Važno je znati da osamdeset odsto očnih problema kod dece može vrlo uspešno da se leči i tako spreči trajno oštećenje vida – ako se ne propusti reagovanje u ranom detinjstvu. Od druge do četvrte godine je period najintenzivnijeg razvoja vida i upravo tada može najviše da se učini.

“Refraktivna hirurgija kod dece, pogotovo laserske korekcije dioptrije, u primeni su u oftalmologiji više od petnaest godina u svetu. U ranom, predškolskom uzrastu, primenjuju se u određenim indikacijama, kada konvencionalna korekcija naočarama ili kontaktnim sočivima ne dovodi do efikasnosti, u smislu postizanja dobre oštrine vida”, kaže doktorka Dragović.

Primarni cilj laserske korekcije dioptrije kod dece nije estetski, već funkcionalni. Cilj nije da dete “skine naočare ili sočiva”, već stvaranje uslova za razvoj što veće oštrine vida.

Danas, kada su mogućnosti savremene oftalmologije ogromne, važno je da se iskoristi svaka šansa koja će da “oslobodi rezervni vid” na oku kod kojeg postoji anatomski i funkcionalni defekt.

“Važno je naglasiti da pedijatrijska refraktivna hirurgija mora da se radi u hirurškom okruženju u kome adekvatna tehnologija i hirurško iskustvo kreiraju odgovarajuću sredinu za uspeh procedure, kao i neophodnost utreniranog anesteziološkog tima, jer ove procedure kod dece moraju da se rade u opštoj anesteziji”, ističe doktorka Dragović.

Evo u kojim slučajevima bi trebalo da se odlučite za laserku korekciju dioptrije:

Velika razlika u dioptriji na oba oka, ili obostrana visoka dioptrija, u kom slučaju ne može da se postigne adekvatna korekcija nošenjem kontaktnih sočiva ili naočara.

Akomodativni strabizam, odnosno skretanje oka, kao posledica nekorigovane visoke dalekovidosti. Laserska korekcija dioptrije uklanjanjem uzroka rešava istovremeno i problem razrokosti.

Pročitajte opširnije na: Mondo

, , ,