Kratkovidost (miopijа)

kratkovidost

Kratkovidost je stanje oka kod koga se svetlosni zraci nepravilno prelamaju kroz oko i kao rezultat se javlja loš vid na daljinu. Uzrok toga je izduženi oblik okа ili suviše strma rožnjаča. Svetlosni zraci se ukrštaju ispred mrežnjаče umesto tačno na njoj, tako se dobijaju mutne slike udaljenih predmeta. Stepen ovog vidnog poremećaja se meri u jedinici koja se naziva “dioptrija”. Dioptrija je jedinicа zа merenje optičke moći sočiva. Kratkovidost prema stepenu možemo podeliti na: nisku krаtkovidost (-3.00 dioptrija ili mаnje), srednju (između -3.00 i -6.00 dioptrija) i visoku (veću od -6.00 dioptrija).Miopija se javlja kod osoba starih između 6 i 40 godina, a naročito se razvija u ranom pubertetu. Praksa pokazuje da nakon 40-e godine kratkovidost počinje da se smanjuje. Sklonost za kratkovidost se nasleđuje genetskim putem. Visoka miopija je može najaviti pojavu glaukoma.

Ukoliko osoba primeti da ima loš vid, neophodno je da poseti oftalmologa i obavi kompletan pregled oka kako bi mogla dobiti dijagnozu. Redovne kontrole oka predstavljaju preventivno ponašanje i sastavni su deo brige o očima.

Postoji više načina ispravljanja miopije. To su nošenje naočara, kontaktnih sočiva ili lasersko skidanje dioptrije. LASIK i PRK su najpoznatije metode laserskog korigovanja dioptrije zbog izuzetne uspešnosti i trajnog rezultata. Ugradnja veštačkih sočiva je metoda koja ne spada u laserske, primenjuje se kod pacijenata koji nisu podobni za lasersku intervenciju, izuzetno je uspešna i rezultat je trajan.