Konjuktiva

Konjuktiva

Konjuktiva je tanko, providno tkivo koje pokriva spoljašnju površinu oka. Ona počinje na spoljašnjoj ivici rožnjače, pokrivajući vidljivi deo sklere i oblaže unutrašnjosti kapaka. Nju prožimaju sitni krvni sudovi koji su skoro nevidljivi golim okom. Konjuktiva luči ulja i sluznicu koji daju vlagu i podmazuju oči. Upala konjuktiva se zove konjuktivitis, što čini da beli deo oka postane crven.

Konjuktiva je transparentan sluznica koja pokriva sklere, koji su beli delovi oka. Konjuktiva linije unutrašnje površine kapaka. Sastoji se od mnogo malih krvnih sudova, majušne sekretorne žlezde u konjuktiva proizvede cepanje film koji podmazuje i štiti oči dok se kreće u utičnicu. Kada se oko iritirani, povređen ili inficirani, ovi krvni sudovi proširili čineći beli deo oka izgledaju crveno.

Bakterije i virusi mogu zapaliti konjuktivu, često dovodi do stanja koje se zove konjuktivitis. Iako konjuktiva je obično teško, elastična tkiva, u slučajevima okularne traume, može se poderan oštrim predmetima ili špicasta, kao što noktima, granjem ili ivici parčetu papira.

Konjuktiva se sastoji od tri dela ili regiona:

  • palpebral – koje linije ispod površine kapaka,
  • bulbar – koji pokriva prednji, spoljašnji oka, i
  • fornik – koji čini spoj između kapka i oka.


Palpebral je umereno debela, dok bulbar je veoma tanak i pokretan, lako klizi i nazad preko prednje očne jabučice koje pokriva. Zato bulbar je jasno, to je lako videti osnovne krvne sudove. U okviru bulbar, beonjača su “pehar ćelije” koje luče važnu komponentu pre rožnjače cepanje sloj, koji štiti i neguje rožnjaču. Fornik je labava džep konjuktiva između gornjeg kapka i očne jabučice koji dozvoljava oka da slobodno rotira.

Koja je funkcija konjuktiva?

Konjuktiva proizvodi sluzi, tečnost koja podmazuje oči, kao i suze, što pomaže u očuvanju čistoće oka. Međutim, većina suza su proizvedene od strane lacrimal žlezda, koje se nalaze na višim spoljnim uglovima svake orbite, i širi glatki sloj sluzi i suze nad oči svaki put kada trepnemo. Posle treptaja, tečnosti se šire ravnomerno u sve delove oka, a zatim se uliva u sitne kanala u poklopcima koji dovode do lacrimal kese, torbicu u donjem unutrašnjem uglu svake orbite.