Katarakta

Katarakta je vodeći uzrok slepila u svetu, oko 18 miliona ljudi širom sveta koji imaju kataraktu su oslepeli. Katarakta ili siva mrena je zamućenje prirodnog sočiva oka. Očno sočivo je deo oka koji je odgovoran za fokusiranje svetlosnih zraka, ukoliko sočivo postaje zamućeno i vid postaje nejasan.

katarakta

Sočivo se uglavnom sastoji od vode i proteina. Vremenom, protein možže da se izgradi, zamagljuje svetlost koja prolazi kroz oči, čineći prizor zamagljen ili nejasan. Za većinu ljudi, katarakta je prirodna posledica starenja. Postoje različite vrste katarakte, urođena katarakta se javlja po rođenju a staračka katarakta se javlja oko 55. godine žživota. U 90% slučajeva katarakte u pitanju je staračka katarakta, tako da se ova bolest smatra staračkom. Katarakta od svog nastanka prolazi kroz više faza, od početne do zrele. Trenutak kada će se ukloniti hirurškim putem je individualan. Ipak, ukoliko katarakta u potpunosti sazri, vid će se izgubiti. Ne treba čekati da se katarakta razvije toliko da oslepite.Često se katarakta istovremeno razvija u oba oka. Osnovni katarakta simptom je postepeno zamagljivanje vida, koji ako se ne leči možže dovesti do potpunog gubitka vida. Ostali simptomi su loš noćni vid, osetljivost na svetlost i duple slike u jednom oku.

Operacija katarakte

Uklanjanje kataraktu je relativno jednostavna hirurška procedura. Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija traje oko 10 minuta i statistički je veoma uspešna. Ovom hirurškom procedurom se odstranjuje zamagljeno prirodno očno sočivo i ubacuje se u oko veštačko sočivo koje preuzima funkciju prirodnog. Veštačko sočivo je sastavljeno od modernih materijala, ne možže da smeta i da žžulja i postaje trajni deo oka. Druga tehnika ove intervencije je ugradnja veštačkog sočiva u oko uz zadržžavanje prirodnog sočiva.