Kada ste proveravali očni pritisak?

Svetska nedelja borbe protiv glaukoma u Srbiji se obeležava akcijom “Otvorite oči pred glaukomom”. Ova ozbiljna bolest često napreduje neprimetno, a osnovni pokazatelj je povišeni očni pritisak koji pritiska i postepeno razara očni živac zadužen za prenos slike od oka do mozga.

ocni pritisakOboljenje oka – glaukom smatra se drugim uzrokom slepila u svetu. Oko 67 miliona ljudi boluje od glaukoma, a od toga je više od 4,5 miliona slepih.

Za razliku od ostalih uzroka slepila, katarakte i žute mrlje, kod glaukoma uzrok slepila nije nedostatak opreme za operaciju niti nedostatak odgovarajućeg leka, već neznanje.

Kada građani sami primete slabljenje vida prouzrokovano glaukomom, uglavnom je kasno jer već postoji značajno nenadoknadivo oštećenje.

Čak 50 odsto osoba sa utvrđenim glaukomom se ne leči, ništa ih ne boli, ne primećuju smetnje sa vidom i ne vide svrhu lečenja. Gubitak vida je neprimetan jer se prvo gubi periferni vid što obolela osoba ne primećuje, navode stručnjaci ukazujući da je osnovni pokazatelj bolesti povišeni očni pritisak koji pritiska i postepeno razara vidni živac zadužen za prenos slike od oka do mozga.

Kako bolest napreduje, tako se gubitak vida sve više približava centru i tek se u krajnjem stadijumu gubi centralni vid.

Kada se bolest otkrije na vreme, pregledom kod očnog lekara, vid se može sačuvati, a lečenje podrazumeva primenu kapi za oči, laserske terapije ili hirurške intervencije.

Stručnjaci navode da postoje i grupe stanovništva koje spadaju u rizične grupe, a to su pre svega osobe srednjeg i starijeg životnog doba, osobe koje imaju rođake obolele od glaukoma, kratkovide osobe, osobe sa dijabetesom, arterijskom hipertenzijom, oni koje pate od migrene ili od sindroma apneje u snu.

Pročitajte opširnije na: Mondo

, , ,