Glaukom

Glaukom je stanje koje uzrokuje oštećenje optičkog nerva oka i pogoršava se tokom vremena. Često se povezuje sa gomilanjem pritiska unutar oka. Glaukom ima tendenciju da bude nasledan.

glaukom

Povećan intraokularni pritisak može oštetiti očni živac koji prenosi slike do mozga. Ako se oštećenje optičkog nerva zbog očnog pritiska nastavlja, glaukom će izazvati trajni gubitak vida. Bez lečenja, glaukom može da izazove potpuno slepilo u roku od nekoliko godina.

Ako ste stariji od 40 godina i ako imate porodičnu istoriju glaukoma, trebalo bi da imate kompletan pregled oka kod oftalmologa na svakih godinu do dve godine. U slučaju da imate zdravstvene probleme kao što su dijabetes ili porodična istorija glaukoma, ili imate rizik za pojavu drugih bolesti oka, posete oftalmologu ćete morati obavljati češće.Zašto povišen pritisak u oku može da izazove glaukom?

Glaukom se najčešće javlja kada se pritisak u oku povećava. To se može desiti kada očne tečnosti ne cirkulišu normalno u prednjem delu oka.

Očne tečnosti, koje se nazivaju vodeni humor, u normalnom slučaju teku iz oka kroz mrežu u vidu kanala. Ako ovi kanali postanu blokirani, tečnost se nagomilava, uzrokujući glaukom. Neposredan povod ove blokade je nepoznat, ali lekari znaju da glaukom može da se nasledi, što znači da se prenosi sa roditelja na decu.

Uobičajni uzroci glaukoma uključuju mehaničke ili hemijske povrede oka, tešku očnu infekciju, začepljenje krvnih sudova u oku, zapaljenska stanja oka i ponekad neka izvršena operacija oka. Glaukom se najčešće javlja na oba oka, ali to može da podrazumeva u različitim merama.

Koje vrste glaukoma se javljaju?

Postoje dve osnovne vrste glaukoma:

 1. Glaukom otvorenog ugla, takođe se zove i širokougaoni glaukom, i predstavlja najčešći tip glaukoma. Strukture oka se normalno pojavljuju, ali tečnosti u oku ne teku pravilno kroz odliv oka. Ovaj tip glaukoma je primarni ili hronični oblik.
 2. Glaukom zatvorenog ugla predstavlja manje uobičajan tip. Takođe se i naziva i akutni glaukom. On može da izazove naglo nagomilavanje pritiska u oku. Odvodnjavanje može biti loše, jer ugao između dužice i rožnjače je suviše uzak.

Ko dobija glaukom?

Glaukom se najčešće javlja kod odraslih preko 40 godina, ali se takođe može pojaviti i kod odraslih, dece pa čak i odojčadi.

Povećan rizik od glaukoma imaju osobe koje su:

 • Afro-amerikanskog, irskog, ruskog, japanskog ili skandinavskog porekla
 • Stare preko 40 godina
 • Imaju porodičnu istoriju glaukoma
 • Imaju slab vid
 • Imaju šećernu bolest
 • Uzimaju neke steroidne lekove, kao što su prednizon

Koji su simptomi glaukoma?

Prvi znak glaukoma je čest gubitak perifernog vida, koji može proći nezapaženo do kasno u bolesti. Rano otkrivanje glaukoma je jedan od razloga što treba imati kompletan očni pregled kod specijaliste svakih jednu do dve godine. Povremeno, intraokularni pritisak može dovesti do teških nivoa. U ovim slučajevima može se javiti iznenadni bol u očima, glavobolja, zamagljen vid ili izgled oreola oko pri vidu u uslovima prisustva svetlosti.

Ako imate bilo koji od sledećih simptoma, odmah potražite medicinsku negu:

 • Vid sa oreolama oko svetla
 • Gubitak vida
 • Crvenilo na oku
 • Oči koje izgleda maglovito (naročito kod strarih žena)
 • Mučnina ili povraćanje
 • Bol u oku
 • Sužavanje vida

Kako se glaukom dijagnostikuje?

Za dijagnozu glaukoma, očni lekar će testirati vaš vid i ispitati oči kroz proširene zenice. Očni pregled obično se okusira na vidni živac koja ima poseban izgled u slučaju glaukoma. Izgled vidnog živca može biti od pomoći da pratite tokom vremena kao izgled promene optičkih nerava u slučaju glaukoma. Lekar će obaviti postupak koji se zove tonometrija za proveru očnog pritiska i test vidnog polja, ako je potrebno, utvrdili da li postoji gubitak strane vida. Glaukom testovi su bezbolni i oduzimaju malo vremena.

Kako je glaukom leči?

Lečenje glaukoma može obuhvatiti recept za kapi za oči, lasersku operaciju ili mikrohirurgiju.

 1. Očne kapi za glaukom se koriste u slučaju smanjenog formiranja tečnosti u prednjem delu oka ili u slučaju povećanog odliva. Neželjeni efekti kapi za oči mogu uključiti alergiju, crvenilo očiju, zamagljen vid i nadražene oči. Neki lekovi, koji se koriste radi otklanjanja glaukoma, mogu da utiču srce i pluća. Budite sigurni da obavestite svog lekara o bilo kojim drugim lekovima koje trenutno uzimate ili na koje ste alergični.
 2. Laserska hirurgija za glaukom blago povećava odliv tečnosti iz oka u slučaju glaukoma otvorenog ugla ili eliminiše blokadu tečnosti u slučaju glaukoma zatvorenog ugla.
 3. Treći vid lečenja je mikrohirurgija za glaukom. U operaciji pod nazivom trabekulektomije, novi kanal se pravi da isprazni tečnost, čime se smanjuje očni pritisak koji uzrokuje glaukom. Kod nekih pacijenata, glaukom implantat je najbolja opcija. Komplikacije nakon mikrohirurgije glaukoma obuhvataju privremeni ili stalni gubitak vida, kao i krvarenje ili infekcije.

Glaukom otvorenog ugla se najčešće tretira sa raznim kombinacijama koje podraumvaju kapi, lasersku hirurgiju i mikrohirurgiju.

Urođeni ili kongenitalni glaukom se prvenstveno leči operativnim putem, jer uzrok problema je veoma iskrivljeni drenažni sistem. Razgovarajte sa svojim očnim lekarom da saznate šta glaukom i koje je pravo rešenje za vas. Glaukom se ne može sprečiti, ali ako se dijagnostikuje u ranoj fazi i lečenje počne na vreme, bolest se može kontrolisati.