6 rešenja za suve oči

Da li su vam oči suve i da li vas peku? Evo 6 lakih rešenja za ove probleme.

6 rešenja za suve oči

1. Veštačke suze
Njih je najbolje koristiti ako su vam oči suve ili vas svakodnevno peckaju tj. gore. Razlog tome može biti preterano gledanje u kompjuter. Veštače suze napravljene su od glicerina i prirodnih ulja, a one privremeno vlaže oči i smanjuju tegobe.

Po potrebi stavite kap do dve u svako oko. Međutim ako vam je potrebno da ih koristite više od 4 puta dnevno, posetite oftamologa.2. Omega-3 masne kiseline
Ovo je najbolje rešenje za osobe koje ne vole da stavljaju kapi.

Omega 3 masne kisleline pomažu kod smanjenja upale koja može doprineti sindromu suvih očiju.
Jedno istraživanje iz 2005. godine otkrilo je da žene koje kroz ishranu redovno konzumiraju omega 3 masne kiseline proizvode više suza i imaju 34% manji rizik od dobijanja sindroma suvih očiju.

Jednom nedeljno jedite ribu poput soma ili pitajte lekara da vam preporuči neki dodatak ishrani sa omega 3 masnim kiselinama.

3. Kapi na recept
Ako patite od hronično suvih očiju lekar će vam prepisati odgovarajuće kapi za vaše stanje. To su uglavnom kapi koje sadrže lek ciklosporin, koji podstiče prirodnu proizvodnju suza. Mnoge studije su pokazale visoku efikasnost ovih kapi.

Dva puta dnevno stavite po jednu kap u oba oka; stručnjaci kažu da se ove kapi mogu koristiti dokle je neophodno, ali samo ako redovno idete na kontrole kod svog oftalmologa.

Opširnije na: B92

, ,